czwartek, 10 kwietnia 2014

Szarlotka

Już za pasem Święta i czas na ciasta :) Choć pogoda może nie zachęca do wiosennych spacerów, ale za to jest więcej czasu na oddanie się kuchennym zabiegom :) Proponuję Wam dzisiaj szarlotkę :





Składniki :

Kruche ciasto :

- 3/4 kostki masła ( ja użyłam roślinnego)
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%

Masa jabłkowa:

- 1,5 kg jabłek ( mogą być gotowe ze słoika )
- ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jeden kisiel cytrnowy
- sok z połowy cytryny
- cynamon
- cukier waniliowy

Wykonanie :

Ciasto

Masło wraz z mąką, proszkiem do pieczenia zagniatamy. Jajka ubijamy na gładką masę razem z cukrami i dodajemy do zagniecionego ciasta. Na koniec śmietanę i wszystko dokładnie zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta oddzielamy i zawinięte w folię spożywczą wkładamy do zamrażalnika a resztę ciasta do lodówki na około 30-40 minut.

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy w niewielką kostkę. wrzucamy do garnka i przykrywamy pokrywką.
 Jabłka muszą troszkę się obgotować ( około 10-15 minut ) na niewielkim ogniu i musicie uważać żeby się nie przypaliły.
Jak jabłka straciły już trochę na objętości dodajemy kisiel i cukier waniliowy i ciągle mieszamy, masa powinna troszkę zgęstnieć tylko nie mieszajcie zbyt intensywnie bo zrobi się papka, gotujcie jeszcze około 3 minuty.

Ciasto po wyjęciu z lodówki możecie rozwałkować po kawałku to łatwiej będzie je wyłożyć na formę (około 32 na 23) wystarczy jak wyłożycie ją papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem ciasto.
Wkładamy na razie bez masy jabłkowej na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.
Następnie wyciągamy ciasto, wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem oraz ucieramy na dużych oczkach na wierzch ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Dalej pieczemy około 30 minut.

Ja akurat na zdjęciu całość ciasta użyłam na spód a na wierzch dałam kruszonkę :)

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz