środa, 2 kwietnia 2014

Duszone kawałki kurczaka w towarzystwie warzyw na parze, szpinaku i ala chlebka naan

Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na ciekawy obiad który może być też fajną alternatywą dla mamy karmiącej :)

Jedynie świeżo upieczona mamusia nie powinna dodawać całej ilości soku z cytryny do naszego sosu szpinakowego. Można zamiast niej dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego :)




Zaczniemy od przygotowania chlebka naan :

Składniki :

 - 2,5 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody

Gęsty sos szpinakowy :

Składniki :

- szpinak w liściach - ja akurat użyłam mrożonego brykietu 4 kulki
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny ( lub 2 łyżki jogurtu naturalnego)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej
- 100g serka topionego

Mięso- marynata

Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka ( lub indyka)
Marynata:
-  łyżeczka :
pieprzu ziołowego
bazylii
lubczyku
słodkiej papryki
mejeranek
oleju z pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- mały jogurt naturalny


Chlebek naan:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do wysokiego naczynia i mieszamy, dodajemy masło i wodę. Wodę dodawajcie powoli i wyrabiajcie ciasto ( najlepiej w robocie kuchennym) nie powinno się kleić do rąk. Następnie należy je wyrobić na stolnicy .
Gładkie ciasto dzielimy na niewielkie kulki około 3 cm średnicy, wrzucamy do miski i polewamy oliwą z oliwek lub olejem.
Odstawiamy na około 10 minut.
Następnie każdą kulkę należy rozwałkować do grubości około 2 mm
Smażymy na patelni bez tłuszczu trwa to chwilkę jak widzimy że powstają bąble to przekładamy chlebek na drugą stronę. Musicie uważać żeby nie przypalić ich ponieważ będą gorzkie.

Mięso - marynata

Wszystkie składniki łączymy i  dodajemy do pokrojonego w niewielkie kawałeczki mięsa i wrzuconego do miski ( może być pierś z kurczaka lub indyka) przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Oczywiście jak nie macie czasu na marynowanie to choć na 20-30 minut włóżcie żeby mięso przeszło choć trochę aromatem przypraw.

Po zamarynowaniu wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy około 1/2 szklanki wody i umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 st, pieczemy około 1 godziny.

Gęsty sos szpinakowy :

Szpinak wraz z wodą wrzucamy na patelni i na niewielkim ogniu dusimy szpinak około 10 minut, następnie dodajemy przyprawy i przykrywamy na kolejne 10 minut.
Gdy szpinak jest już miękki dodajemy topiony serek i dokładnie mieszamy tak aby się rozpuścił i ładnie połączył ze szpinakiem.
Dusimy jeszcze 5 minut.
Gotowy sos przelewamy do miski i za pomocą blendera rozdrabniamy szpinak i powstaje nam fajny gęsty sos.

Ja do całości dołożyłam jeszcze warzywa na parze :) Ale to już według własnego upodobania :)

SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz