środa, 2 kwietnia 2014

Rogaliki nadziewane konfiturą

Tęskniąc za latem, ciepłem i pysznymi sezonowymi owocami na dzisiaj kolejna propozycja, a mianowicie pyszne drożdżowe rogaliki :)




Składniki ciasta:
250 g mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do nadziania rogalików użyłam konfitury z owoców leśnych, gdyż były tam w całości maliny, jeżyny i jagody. Ale oczywiście możecie użyć też marmolady, całych wiśni, a nawet czekolady :)

Wykonanie:

Masło należy utrzeć razem z przesianą mąką.
Miseczki z ciepłym mlekiem wsypujemy szczyptę cukru i drożdże. Mieszamy i  odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Tylko uwaga musicie widzieć co dzieje się z drożdżami bo jak będą bardzo świeże to szybko wam wyrosną. - Mi wyrosły już po paru minutach :)

Jajko ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy je do mąki z masłem.
Wlewamy drożdże i ekstrakt z wanilii.

Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki.
Przekładamy je do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche. Ale jak jesteście strasznymi łasuchami to możecie poprostu włożyć do miseczki i na 30 minut odstawić w ciepłe miejsce żeby jeszcze troszkę wyrosło. Dzięki temu rogaliki będą szybciej a i tak ich smak będzie wyśmienity :)

Z ciasta formujemy 3 kulki. Każdą z nich należy rozwalkować, podsypując lekko mąką.
Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części układamy po łyżeczce farszu ( wedle uznania pół łyżeczki marmolady, konfitury, okienko czekolady lub jedna wiśnia)

 Zwijamy od szerszego końca formując rogaliki. Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut lub na lekko złoty kolor.
Upieczone i ostygnięte rogaliki posypujemy cukrem pudrem. I gotowe !

SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz